0
×

Zašto LED?
Po pravilu LED sijalice koriste 90% manje električne energije od konvencijalnih sijalica. Emituju neusporedivo bolji spektar svjetlosti i radni vijek im je oko 10 godina zavisno od proizvođača. LED tehnologija nam trenutno pruža najefikasniji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa što se tiče rasvjete.

 

Sadrže li LED sijalice živu ili štetne plinove?
Ne. LED sijalice ne sadrže živu. Zapravo, mogu se reciklirati pošto ne sadrže opasne materije i plinove.

Poređenje LED-a s kompaktnim fluorescentnim sijalicama(CFL)?
Studije su pokazale da LED sijalice koriste 50% manje energije od fluokompaktnih sijalica, te da u većini slučajeva imaju 10 puta duži radni vijek. LED sijalice su izdržljivije, ekološki prihvatljivije, otporne su na udarce i vibracije, pružaju izvanredan kvalitet svjetlosti kako u zatvorenim tako i u otvorenim prostorima.

Koliko toplote proizvodu LED sijalice u odnosu na fluokompaktne i sijalice sa žarnom niti?
LED sijalice emituju mnogo manje toplote od fluokompaktnih sijalica i sijalica sa žarnom niti. U većini slučajeva može se osjetiti razlika u temperaturi ako se nalazite u blizini sijalice. Radna temperatura LED sijalica je 50°C što je znatno niže od fluokompaktnih sijalica, sijalica sa žarnom niti i halogenih sijalica, što ljeti omogućava brže i jeftinije rashlađivanje prostora.

Zašto je LED rasvjeta skuplja od klasične rasvjete?
LED izvori svjetlosti su napravljeni od elektronskih elemenata koji elektroluminescencijom pretvaraju električnu energiju direktno u svjetlost te predstavljaju relativno novu tehnologiju koja rapidno napreduje u smislu performansi, dok cijene konstantno padaju. Najbolja uporedba bi bila sa stolnim kompjuterima koji su u početku primjene bili veoma neefikasni i skupi dok su danas veoma brzi i dostupni svima.

Da li je LED emituje drugačiju vrstu svjetla u odnosu na klasičnu rasvjetu?
Da, LED emituje puno zdravije, konformnije i ravnomjernije svjetlo u odnosu na klasičnu rasvjetu. LED ne emituje ultraljubičasto ili infracrveno zračenje, nema zujanja, svjetlucanja ili strobo efekta na koje su mnogi ljudi osjetljivi.

Koliko zapravo traje LED rasvjeta?
Radni vijek LED-a može dostići i do 100.000 sati, zavisno od kvaliteta proizvođača, što troškove održavanja svodi gotovo na nulu. LED su uređaji čvrstog stanja (SSL-Solid State Device) te neće pregoriti, nego će se intezitet emitovanog svjetla postepeno smanjivati dok ne postane nevidljiv ljudskom oku.

Šta su to štedne LED sijalice?
Sve sijalice u SPLENDOR-ovoj ponudi su štedne LED sijalice koje se mogu iskoristiti kao zamjena za već postojeće sijalice u Vašem domu, kancelariji ili preduzeću kako biste drastično smanjili potrošnju električne energije.

Šta su i kako rade LED sijalice?
U osnovi, one predstavljaju visok stepen razvoja LED tehnologije koja se prvobitno implementirala u kalkulatorima, satovima i daljinskim upravljačima. To su elektronske naprave s malim transformatorima, skupovima čipova i diodama koje emituju svjetlost. Rade to veoma dobro i efikasno, pretvarajući većinu potrošene energije u svjetlost, a samo mali dio u toplotu. S druge strane sijalice sa žarnom niti većinu potrošene energije (95%) pretvaraju u toplotu, a jako mali dio (5%) u svjetlost. Zato LED sijalica jačine 8W proizvede svjetlosti kao sijalica sa žarnom niti jačine 80W.

Koje su koristi zamjene običnih sijalica LED sijalicama?
Prednosti su mnogobrojne. Prvenstveno, znače trenutno smanjenje potrošnje električne energije. Emituju znantno manje toplote jer su veoma efikasne u pretvaranju električne energije u svjetlosnu te tako ne zagrijavaju prostor, čime dodatno štede energiju koju biste potrošili na rashlađivanje prostorije. LED sijalice dugog su vijeka trajanja, u prosjeku 50.000 radnih sati, u odnosu na sijalice sa žarnom niti čiji je vijek trajanja od 1000 do 2000 sati. Veoma su otporne na udarce, ne sadrže živu niti druge otrovne materije. Takođe, 90% – 95% LED sijalice se može reciklirati.

Kakvu boju svjetlosti emitiraju LED sijalice?
Danas postoji širi spektar boja koje emitiraju LED sijalice, za razliku od prvih LED sijalica koje su mogle emitovati samo plavo-bjelkastu svjetlost. Može se birati između tople bijele, neutralne bijele i hladne bijele boje te RGB (kombinacije crvene, zelene i plave boje) koja daje do 16 000 000 raznih nijansa boja.

Koje su veličine LED sijalice?
U većini slučajeva su jednake ili čak neznatno manje od sijalica sa žarnom niti koje zamjenjuju. To je zato što LED tehnologija u malom pakovanju sadrži puno svjetla.

Trebaju li se LED sijalice zagrijati da bi svijetlile punim potencijalom kao što je to bio slučaj sa starim štednim sijalicama?
Ne ! LED trenutno svijetli punom snagom. Nisu potrebne 2 minute zagrijavanja kao što je to slučaj sa fluokompaktnim sijalicama. Takođe, paljenje i gašenje LED sijalica ne utiče na njihov radni vijek.

Koliko bi bio vijek LED sijalice kada bi po danu radila: 24h, 18h, 12h, 8h?
Kada bi LED sijalica radila 24h dnevno radni vijek bi joj iznosio 5.7 godina.
Kada bi LED sijalica radila 18h dnevno radni vijek bi joj iznosio 7.4 godine.
Kada bi LED sijalica radila 12h dnevno radni vijek bi joj iznosio 11.4 godine.
Kada bi LED sijalica radila 8h dnevno radni vijek bi joj iznosio 17.1 godinu.

 

Elektrooprema

U našem asortimanu posebno mjesto su zauzele kvalitetne robne marke sa proizvodima izvrsnog kvaliteta, funkcionalnosti, praktičnosti, te povoljnih cijena. Proizvodi za domaćinstva i mala preduzeća, automatizaju i kontrolu zgrada, niskonaponski proizvodi i sistemi...

Za sve informacije, pitanja i sugestije, stojimo Vam na raspolaganju.

Schneider Electric

Globalni specijalista za upravljanje energijom i automatizaciju.
Kompanija Schneider Electric razvija povezane tehnologije i rješenja za upravljanje energijom i procesima na bezbjedan, pouzdan, efikasan i održiv način. Grupa ulaže u istraživanje i razvoj kako bi održala inovacije i diferencijaciju, sa čvrstom posvećenošću održivom razvoju.

Principali/Partneri

MONTI d.o.o. Zvornik © 2018
Powered by limun.co